	Determining Time Using Rounding Name:				
Determine the answer by using rounding strategies.					ers
In	6:25 + 1 hour and 55 minutesWhen rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first. the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more). 6:25 + 2 hours = 8:25When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.6:25 + 2 hours = 8:258:25 - 5 Minutes = 8:20 And now we know the elapsed time!	Ex. 1. 2. 3.		7:3	5
Ex) 1) 2)	5:20 + 3 hours and 50 minutes =	4. 5.			
3) 4) 5)	6:05 + 2 hours and 55 minutes =	6. 7. 8.			
6) 7) 8)	6:10 + 1 hour and 55 minutes =	9. 10.			
10)	4:10 + 2 hours and 55 minutes = 5:45 + 3 hours and 55 minutes = 4:35 - 2 hours and 55 minutes =	11. 12.			
12) 13)	3:25 - 1 hour and 55 minutes = 5:10 - 1 hour and 55 minutes =	13. 14.			
15)	5:10 - 3 hours and 50 minutes = 7:10 - 2 hours and 55 minutes = 7:30 - 2 hours and 55 minutes =	15. 16.			
18)	6:45 - 2 hours and 55 minutes = 8:40 - 3 hours and 55 minutes = 7:00 - 1 hour and 50 minutes =	17.18.19.			
20)	9:55 - 2 hours and 55 minutes = Math	20. 75	70 6 20 1		55 50 5 0

Determining Time Using Rounding Name: Answer Key						
Determine the answer by using rounding strategies. Answers						
6:25 + 1 hour and 55 minutesWhen rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.	Ex. 7:35					
When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.	1. 9:10					
In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).	2. 6:30					
6:25 + 2 hours = $8:25$ $8:25 - 5$ Minutes = $8:20$	2.					
And now we know the elapsed time!	3. 5:10					
Ex) 4:45 + 2 hours and 50 minutes = $7:35$	4. 9:00					
1) 5:20 + 3 hours and 50 minutes = $9:10$	5. 7:25					
2) 2:40 + 3 hours and 50 minutes = $6:30$	6 10:40					
3) 3:15 + 1 hour and 55 minutes = $5:10$	6. 10:40					
4) $6:05 + 2$ hours and 55 minutes = 9:00	7. 8:05					
5) 4:35 + 2 hours and 50 minutes = $7:25$	8. 6:05					
6) 6:45 + 3 hours and 55 minutes = $10:40$	9 7:05					
7) 6:10 + 1 hour and 55 minutes = $8:05$						
8) 3:10 + 2 hours and 55 minutes = $6:05$	10. 9:40					
9) 4:10 + 2 hours and 55 minutes = $7:05$	11. 1:40					
10) 5:45 + 3 hours and 55 minutes = $9:40$	12. 1:30					
11) 4:35 - 2 hours and 55 minutes = $1:40$	13. 3:15					
12) $3:25 - 1$ hour and 55 minutes = $1:30$	13					
13) 5:10 - 1 hour and 55 minutes = $3:15$	14. 1:20					
14) 5:10 - 3 hours and 50 minutes = $1:20$	15. 4:15					
15) 7:10 - 2 hours and 55 minutes = $4:15$	16. 4:35					
16) 7:30 - 2 hours and 55 minutes = $4:35$						
17) 6:45 - 2 hours and 55 minutes = $3:50$	17. <u>3:50</u>					
18) 8:40 - 3 hours and 55 minutes = $4:45$	18. 4:45					
19) 7:00 - 1 hour and 50 minutes = $5:10$	19. 5:10					
20) 9:55 - 2 hours and 55 minutes = $\frac{7:00}{100}$	20. 7:00					
1-10 95 90 85	80 75 70 65 60 55 50					
Math www.CommonCoreSheets.com 11-10 95 90 83	30 25 20 15 10 5 0					